0

Г олям пожар между с. Хвойна и Чудните мостове е района на пътя Нареченски бани - Чепеларе. Пламъците са обхванали борова гора. Огънят е локализиран, но все още продължава неговото гасене.

В гасенето на пламъците се включи и военен хеликоптер S 532 AL Cougar. Той е излетял от Авиобаза „Крумово” малко след 15:30 часа. Искането към Министерство на отбраната е отправено от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ поради сложните условия в района, в който гори пожарът.

Обхванатата от огъня площ е над 500 декара. Гори целият хълм над село Хвойна. Местността е труднодостъпна, а пожарни автомобили до там не стигат. Огънят е тръгнал от главния път Асеновград-Смолян, а сигнал за пожара е подаден около 13:30 часа. Предполага се, че причината е незагасена цигара.

За кратко пламъците достигнаха и до шосето, което наложи полиция да спре движението в двете посоки. На място има 5 противопожарни автомобила с над 30 огнеборци и над 50 доброволци. Пожарът е върхов и горят насаждения от черен бор. Властите обаче успокояват, че няма опасност за местните хора и домовете им.

Във вторник в гасенето ще се включи още един хеликоптер, а през нощта ще дежурят екипи.