0

М ощен пожар избухна в птицекомбината край врачанското село Мраморен по обяд в събота. Огънят е тръгнал от цеха за патици в шести център, който се състои от няколко халета. Пламъците бързо са се разпрострели към съседното село Чирен и са обхванали огромни площи земеделски земи. 

В гасенето на пожара са се включили не само огнеборци, но и много доброволци от село Мраморен. Усилията им са насочени най-вече към локализиране на огъня, за да пресекат пътя му към нивите с царевица и слънчоглед.

Трима от работниците в птицекомбината са вдишали опасни газове в опожарените помещения. Единият от тях е пострадал по-сериозно и е закаран с линейка до многопрофилната болница във Враца. Другите двама обгазени са отказали лечение, като единият дори е останал да помага при гасенето.

Заради силните пориви на вятъра, пламъците от пожара в птицекомбинат “Феникс” се разпростират и в посока село Мраморен, съобщиха от общината във Враца в късния следобед. От там излязоха с апел да се сформират екипи от доброволци, арендатори, фирми със специализирана техника, за да може пожарът да бъде потушен.

В района на пожара са изпратени и водоноски на ОП “БКС”, като предстои осигуряването на още техника, която да подпомогне екипите на пожарната.