0

П ожарът, който бушува в Гърция, в петък следобед премина границата ни в района на планина Славянка.

Десетки горски, огнеборци и военни гасиха пламъците, които бяха обхванали предимно треви и расти. На помощ им се притече и военен хеликоптер, тъй като мястото и труднодостъпно и там не може да се качат противопожарни коли и специализирана техника.

„Тази сутрин обстановката е спокойна. Горски и пожарникари тръгнаха още в 05:00 часа нагоре, за да следят за възникване на огнища в периметъра на пожара, който потушихме вчера. По-късно към тях ще се присъединят и военните. Очаква се горещо време, така че е много вероятно огънят да тръгне отново към нашата граница“, каза тази сутрин за "Телеграф" Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство – Катунци.

В селата Голешово и Петрово, които са най-близо до огнената стихия, от понеделник има части на жандармерията, за да се действа, ако се наложи евакуация.

Нашите огнеборци от Сандански и Гоце Делчев и горски служители от ДГС - Катунци направиха десетки просеки и чистиха растителност със специализирана горска техника няколко поредни дни като превенция срещу навлизането на гръцкия пожар в страната ни. Властите в южната ни съседка пък гасят огнената стихия само с помощта на хеликоптери и самолети.

Друга опасност са изградените и в Гърция, и в България минни полета, които явно не са били прочистени напълно преди време. Според някои мините са противопехотни и се активират при настъпване, а други твърдят, че е възможно да се взривят от топлината.