0

Т рети пожар е на прага на границата ни с Гърция в планина Славянка. Огънят е близо до граничната бразда, а гърците гасят само от въздуха, което не е достатъчно, за да се потуши огнената стихия и тя да не стигне на наша територия. Това каза в четвъртък сутринта за "Телеграф" Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

На източния фронт на пожара, с който над 20 дни се борят наши огнеборци край границата с Гърция, вече е напълно ограничен и там ситуацията е спокойна.

Днес огнеборци ще гасят локални огнища в периметъра на огъня. Активното огнище бе облято с вода благодарение на двете линии, направени от горски и пожарникари.

„Над 120 души са на терен, насочваме усилията си към втория пожар, който навлезе на наша територия преди 4 дни и е на километър от първия. Там сме ограничили разрастването му с просеки, но има риск горски насаждения на площ от 1200 декара, които са в периметъра му, да бъдат сериозно засегнати от пламъците. Ако се наложи, ще правим още просеки, те са широки между 6 и 15 метра. Очакваме помощ и от въздуха, трябва да долетят двата испански самолета, които да гасят пожара", каза още Пламен Поюков.

Огънят е в такава фаза, че може да се атакува и гаси на терен с жива сила. Теренът е много пресечен, на места е със 70% наклон. Гаси се с пръскачки, тупалки и лопати. Сред огнеборците са пожарникари, горски, военни, както и доброволци. Прави се всичко възможно, за да се ограничи напълно вторият пожар, а след това и да се потуши. Помощта от въздуха е от огромно значение това да се случи. Проблемът е, че напът към границата ни пълзи трети пожар от южната ни съседка. Това ще отвори още много работа на родните огнеборци.