0

П ожарникари, доброволци и представители на местната власт полагат усилия да спасят от изпепеляване вековния параклис „Св. Георги“ в местността Селище край село Гостун в община Банско.

В обедните часове днес е подаден сигнал за пожар до кмета на селото Илия Белев, който е алармирал пожарната служба в курорта. На място веднага е пристигнал екип на РСПБЗН, както и доброволците от формирование „Банскалии“.

В гасенето на пожара се включват служители на Държавно горско стопанство - Места, на кметствата Гостун, Места и Осеново, жители на общината. На терен е и кметът на община Банско Стойчо Баненски.

Владимир Симеонов

Огънят от горящия огромен бор до параклиса се е прехвърлил към покрива, засега пожарникарите са успели да го ограничат да не обхване сградата. Иконите в параклиса са спасени. Спасено е и другото вековно дърво до параклиса.

Опасността за самата сграда обаче все още съществува, тъй като горящото дърво не може да бъде угасено. То е високо около 30 м, обиколката на дънера му е 5,70 м, а дървесината е смолиста. Паднали пламтящи клони и части от ствола могат да предизвикат ново избухване на пламъци както върху покрива на сградата, така и наоколо. Низовият пожар, засегнал района на параклиса, е потушен и локализиран, изгорели са храсти, шума и тревиста растителност.

Владимир Симеонов

Кметът Стойчо Баненски увери, че дежурни екипи и пожарни коли ще останат на терен, докато огънят, обхванал огромното дърво, не бъде напълно угасен.