0

Т ри дни продължи борбата с огъня в Сакар. В общините Харманли и Любимец в неделя беше обявено и бедствено положение.

Заради гъстия дим се наложи и затваряне на пътища, а тежки машини правят просеки, за да ограничат огъня към селата.

До близо 10 000 декара се е разраснала площта на големия пожар в Сакар. Пътят в района беше затворен заради задимяване.

На този етап обаче не се планува евакуация на населението, информира NOVA.

Ден след като димът буквално обхвана село Изворово, хората тук вече могат да си отдъхнат. Някои от тях играят карти. Признават, че снощи е било страшно. „Към смрачаване булдозера вече влиза в огъня в селото. Когато огънят наближи, хвърчаха сажди, искри. Това е по-опасното, щото това като наближи и в село има изоставени градини, може да обхване всичко”. 

Стихията, освен през гората мина и през овощни градини и лозя, а на хората им е болно за унищожената земя. „Повечето лозя бяха напуснати, то за туй се получи така, щото като не
се обработват стават лесно запалими”, разказват местни жители.

„Едно дръвче е малко дете, как може да го възстановиш, едно дръвче - как се възстановява”, питат те.
10 екипа огнеборци и горски работиха днес в сърцето на пожара, основно към северния фронт. „Другите три участъка са затворени, направени са просеки, обхождаме ги с пожарни екипи”, каза Пламен Петков от ОД ПБЗН - Хасково.

Задачата на тежката техника беше да прекъсне огъня в посока селата. А причината и за този пожар е човешката небрежност, въпреки че паленето на огън е забранено.

Зам.-кметът на община Харманли Валентина Димулска добави, че всички земеделски производители в района са запознати със заповед да не се палят огньове.

В понеделник вечерта беше обявено и бедствено положение в общините Харманли и Любимец. Огънят пламна в неделя следобед едновременно на две места на километри едно от друго. Гори между Дрипчево и Изворово и между Изворово и Оряхово.

В района  във вторник пламна още един пожар. Край село Райкова могила се е запалила житна нива.