0

Р язка промяна в разпространението на пожара, който бушува вече няколко дни в Гърция. Огънят почти е стигнал до граничната бразда в района на планина Славянка. На терен има над 60 наши огнеборци и горски служители. В селата Голешово и Петрово, които са най-близо до огнената стихия, от понеделник има части на жандармерията.

БАВНО, НО СИГУРНО: Гръцкият пожар се движи към нас!

"Метеорологичните условия в Гърция се усложниха, там има буря, това не позволява на техните хеликоптери и самолети да гасят пожара. Има и мини, останали от войната, което пречи да се използва жива сила. Огънят вече е почти до граничната бразда, наши служители гасят в момента пламъците. Ситуацията обаче остава критична", каза преди минути за „Телеграф“ инженер Пламен Поюков, директор на Държавно горско стопанство - Катунци.

Нашите огнеборци от Сандански и Гоце Делчев и горски служители от ДГС - Катунци правиха просеки и чистиха растителност със специализирана горска техника няколко поредни дни като превенция срещу навлизането на гръцкия пожар в страната ни

"Проблемът е, че навлезе ли на наша територия, пожарът, който сега е низов, може да стане върхов, тъй като у нас има доста гъсти иглолистни насаждения, каза още Пламен Поюков.