0

С амо за ден на две четения депутатите решиха да прекратят концесията на пристанище „Росенец”. С това действие ще се спре възможността Русия да използва българската инфраструктура.

Освен това, според вносителите, така се спазват санкциите, наложени с регламент на ЕС срещу войната, а в обхвата на санкциите попада и концесията на рафинерията „Лукойл” над пристанището. За прекратяването гласуваха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, против бяха от „Възраждане”. Въздържал се гласуваха от ИТН и част от депутатите на БСП.

„Ако държавата прекрати концесията, има реална опасност да не може да оперира това пристанище. Това ще доведе до поредна криза”, обясни Борис Аладжов от „Възраждане”.

„Какъв ще е ефектът върху българския потребител? Дали няма да доведе до увеличаване на цените и как държавата ще ги компенсира”, коментира Драгомир Стойнев от БСП.

„За първи път сме свидетели БСП да не иска едно пристанище от частна компания да се върне на държавата. Може би защото частната компания е руска и може би някои партии са получавали финансиран от нея. Не плашете хората по начина, по който ги плашехте, че няма да има газ”, твърди Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

„Не вкарвайте толкова драматизъм в решението”, коментира Александър Иванов от ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС. 

„След вас няма да остане и камък върху камък. Вие сте напът да разпродадете всичко”, смята Борислав Гуцанов от БСП.

„Регламентът е задължителен за всички държави членки, за разлика от директивите. Приемайки го обаче в закона е останала вратичка, която служебното правителство използва”, поясни Хамид Хамид от ДПС.