0

Е вропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) препоръча България да възстанови 38 милиона евро и да се спре изплащането на още 92 милиона евро по проект за модернизация на жп линията между Костенец и Септември, съобщиха от институцията.

Причината според ОЛАФ са всевъзможни нередности в осъществяването на проекта, като се допуска липса на технически капацитет на одобрените изпълнители или заблуда при представянето на финансовите им възможности. Службата се позовава и на текущото разследване на Европейската прокуратура, която подозира злоупотреби с европейски средства и пране на пари, свързани не само с проекта за линията Костенец - Септември, а и с жп линията Оризово - Михайлово, чието обновяване се оценява на 111 милиона евро.

Щети

В хода на това разследване преди две седмици бяха извършени обиски в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Пазарджик. Задържани бяха двама души. От Европрокуратурата съобщиха тогава, че в резултат на фиктивни преводи за кухи компании 5 милиона лева са попаднали в ръцете на лица с криминални досиета. Тогава стана ясно, че ще има разпити на служители на Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е бенефициент по два жп проекта.

Разследването на ОЛАФ се е фокусирало върху финансовите щети, причинени от предполагаеми нередности, по-специално при процедурата за възлагане на обществени поръчки и изпълнението на проекта. Според резултатите от разследването на ОЛАФ два от спечелилите обществена поръчка изпълнителя или не разполагат с технически възможности да изпълнят проекта, или са представили невярна информация за финансовите си възможности.

Кухи фирми

При разследването са установени факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски средства и пране на пари. Подозира се, че изпълнителите, само за кратък отрязък от време са направили фиктивни парични преводи към поредица кухи фирми, които впоследствие са довели до изтеглянето на суми в брой за над 2,5 млн. евро (5 млн. лева) от лица с криминални досиета.

Генералният директор на ОЛАФ Виле Итала каза: „Заедно предотвратихме ненадлежното изразходване на над 92 млн. евро и препоръчахме възстановяването на други над 38 млн. евро, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това разследване е пример как комбинация от административна (ОЛАФ) и криминална (Европрокуратурата) процедура за борба с измамите може да защити по най-добрия начин финансовите интереси на ЕС".