0

10 лева за извинителна бележка са принудени да плащат родители в София. Здравната каса не покрива издаването на медицински документ за извиняване на отсъствия в детска градина и училище.

Регулация за определяне на цените на услугите, които доплащат пациентите, няма. Единствените изисквания към медици и лечебни заведения са да обявят ценоразпис за допълнителните услуги и да издават касови бележки.

В София цената на извинителната бележка варира от 2 до 10 лева, съобщи БНТ.

"Проблемът на колегите с педиатрични практики, които имат предимно деца е, че там няма потребителски такси. И те се опитват по някакъв начин да поставят някакви такси, които да компенсират тази липса на потребителска такса. Един от начините е такса върху медицинската бележка", каза д-р Михаил Михов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. "Няма никаква регулация по отношение на това как се осъществява ценообразуването. Няма таван на тези цени или някакви други ограничения", обясни Мария Шаркова - адвокат по медицинско право.

Така, ако детето се разболее и лекарят е въвел такса "извинителна бележка" родителите трябва да я платят независимо от цената.

"Това са документи, които задължително се изискват от училищните власти или от детските градини и ясли. Тоест пациентът не може да избере дали да се възползва от тази услуга", каза Мария Шаркова.

"Със сигурност се отразява на бюджета на родителите независимо от броя деца. Има деца, които боледуват по-често. 10 лева е сериозна сума. Въпросът тук е наистина необходимо ли е да съществуват тези бележки. Това не е практика разпространена в Европа", коментира Пламена Николова - директор "Политики за децата", Национална мрежа за децата.

В Европа отсъствия до седмица по болест се извиняват с декларация от родителите, казват от Националната мрежа за децата.

"Бележките са въпрос на образователната или социалната система ако едно дете системно не ходи или отсъства и така нататък. Там здравната система няма какво да направи", каза Пламена Николова - директор "Политики за децата", Национална мрежа за децата.

Лекари и юристи предлагат различни варианти за решаване на проблема.

"Да се въведе потребителска такса за децата, която да бъде заплатена от държавата", каза д-р Михаил Михов - председател на дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

От здравната каса обясниха, че пакетът от дейности, които заплаща, се определя от здравния министър.