0

А мерикански военнослужещ се е самозапалил пред израелското посолство във Вашингтон в знак на протест срещу войната в Газа, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Мъжът е бил отведен в болница в района, след като огънят бил угасен от служители на американската Сикрет сървис, съобщи пожарната служба и службата за спешна помощ на Вашингтон.

Състоянието му остава критично, според говорител на вашингтонската полиция, информира БТА.

Говорител на Военновъздушните сили потвърди, че в инцидента е участвал военнослужещ на активна служба. Твърди се, че той е летец. "Повече няма да бъда съучастник в геноцид", каза мъжът, облечен във военна униформа, във видео, което излъчи на живо в интернет, според в. "Ню Йорк таймс".

След това се е залял с прозрачна течност и се е подпалил, крещейки "Свободна Палестина".

Полицията и Сикрет сървис разследват инцидента. Посолството на Израел е обект на непрекъснати протести срещу войната в Газа. Войната в Газа доведе до пропалестински и произраелски протести в САЩ.

Протестите започнаха след 7 октомври, когато палестинската ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа, уби 1 200 израелци и взе 253 заложници при нападение на територията на еврейската държава. Оттогава насам израелските сили водят военна кампания срещу крайбрежния анклав, като опустошиха голяма част от него. Според палестинските здравни служби са загинали близо 30 000 души, припомня Ройтерс.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи, че евентуално споразумение за примирие с "Хамас" ще отложи "донякъде" планираната офанзива срещу град Рафах, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта, че тази седмица ще свика кабинета, за да одобри оперативните планове, които включват евакуация на цивилни в други части на Газа.

"След като започнем операцията в Рафах, интензивната фаза на бойните действия ще приключи след седмици. Не месеци", заяви Нетаняху пред Си Би Ес. "Ако нямаме споразумение, ще го направим така или иначе".

Според премиера четири от шестте останали батальона на "Хамас" са съсредоточени в Рафах.