0

Е вакуирани са хора от кабелния завод в Карнобат заради силна миризма на сероводород и циановодород. 

Информацията потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас Георги Паздеров. "Изтичането на отровните газове е от канализацията", заяви той. Констатирано е нерегламентирано изхвърляне на химикали.

Близо 400 души са били евакуирани. Очевидец разказа пред БНР, че тази сутрин около 10.00 часа е имало силна миризма, идваща от канализацията, която наподобявала сяра. За извозването на хората е бил осигурен транспорт. На място са пристигнали служители на пожарната и линейка.

Подаден е и сигнал към Общината. Към момента положението е стабилизирано и се очаква в следобедните часове работата в завода да бъде възстановена.

"Имаме сигнал на телефон 112 за силни миризми в района в близост до кабелния завод. Колегите са на място, работят, има завишени стойности на вещества, водещи са РИОСВ".

Циановодородът е неорганично химично съединение с химична формула HCN. Това е безцветен газ, докато циановодородната киселина е безцветна, силно летлива и лесно подвижна течност.

Двете съединения имат характерен слаб мирис на бадем. Циановодородната киселина кипи малко над стайна температура - при 25,6 °С. и е силна отрова. Произвежда се в промишлен мащаб и е ценна суровина за производството на много химични съединения - от полимери до фармацевтични продукти.

Сероводородът е токсичен, безцветен газ със задушлива миризма на развалени яйца. Той е много отровен, защото се свързва с хемоглобина на кръвта и парализира дихателните пътища.