0

О громна опашка от автомобили се образува денонощно на ГКПП „Калотина“, а чакащите често по над 4 часа са принудени дори да се хранят на пътя, видя екип на „Телеграф“. Причината за километричните задръствания по границата между Сърбия и България са хилядите гастарбайтери, които се прибират от Западна Европа към Турция. Хората буквално ядат и спят по колите.

БОЙКО КИЧУКОВ

От сръбска страна на ГКПП „Градина“ са им осигурили и химически тоалетни с умивалници, което поне малко да облекчи положението им. От българска страна също има тоалетни, но те са на няколко метра след бариерите на ГКПП „Калотина“ и се заплащат. Официално по 2 лева, но лелката на гишето взима и евро. 

Помощ

Между 2 и 4 часа отнема на колите, за да преминат границата. Колоните са денонощни, а опашката често надхвърля 5 километра. Жегата е непоносима, често над 35 градуса. Понякога от Червения кръст им осигуряват вода и кафе, но тази помощ е само при епизодични акции, довериха пътуващи.

„Всяка година е това. Няма какво да направим. Просто са твърде много хора. Работят всички гишета, проверките са сведени до минимум“, обясни граничният полицай от българска страна. На сръбска територия дори положението е по-критично. Там работят малко по-бавно и системата им често прави бъгове. Предния ден колоната е била 7 километра, разказаха шофьори на тирове, които също висят денонощно в чакане на минат браздата.

БОЙКО КИЧУКОВ

В пикови моменти опашката стига и 20 километра. Всяка година в разгара на лятото гастарбайтерите блокират границата. Има и българи, но 90% минават транзит през България към Турция. Около 10% са българите, които са избрали да се приберат в родината през Сърбия, уточняват от Гранична полиция.

Трасе 

„Тук винаги се редим на опашка. Идвам от Белгия, минах цяла Европа, никъде го няма това, само тук. Не може да идем и до тоалетна, за да не си изпуснем реда. Защо е това чакане тук, никъде другаде няма такова чудо“, коментира Ахмед, който е от Бурса, но от години живее и работи в Лиеж. Повечето турци имат европейски паспорти и настояват да им се осигури трасе, както е в Шенгенската зона.

„Защо да чакам, аз съм френски гражданин, ние сме в Шенген, какво толкова проверяват?“, недоволстваше и Юнсал, който пътува с приятелката си от Лион към майка си в Адана. „Не можем да вземем самолет или влак. Имаме много багаж, а цените за багаж са убийствени. Най-евтино ни е така с кола, но е мъчение всяко лято“, допълва и Зафер, който пътува за Истанбул от Мюнхен. Според мнозинството от турските пътници опашките по границите с България и Сърбия са поради бавната работа на паспортните и митническите служители. Екип на турската полиция работи на ГКПП „Градина“ откъм сръбска страна, видя екип на „Телеграф“.  Полицаите са командировани, за да подпомагат трафика, но въпреки усилията им нещата се случват бавно. 

Гишета

Данните на Гранична полиция сочат, че за 24 часа у нас влизат по около 50 000 автомобила. От сръбска страна на ГКПП „Градина“ работят до 6 гишета, а на наша територия на ГКПП „Калотина“ работещите гишета са 9. Въпреки това опашката не минава бързо. Като средно се чака за обработка между 10 и 30 минути. На всичките гишета пропускането е по 3 автомобила в минута, показа проверка на „Телеграф“. 

По-голямата част от пътуващите са работещи зад граница. По-малко са пътуващите туристи. Те са и най-недоволни. „Дойдох до Сърбия за еднодневна разходка. Бяхме малко на пазар. Влязохме сутринта към 10 часа и минахме границата за няма и 30 минути. Сега съм вече над 2 часа на опашката и сигурно ще чакам още толкова. Трябва да се намери някакво решение с тези турци, защото пречат на туризма“, недоволства Илия от София, който се прибираше със семейството си след пазар в близкия Цариброд. 

Проблеми

Огромният трафик от гастарбайтери създава проблеми и на българската общност в Цариброд. Повечето са с български паспорти и работят в България, но заради потока от прибиращи се от Западна Европа им се налага да минават границата пеша, за да не закъсняват за работа.

БОЙКО КИЧУКОВ

„Оставяме колите тук, на пункта, минаваме пеш и на Калотина ни чака маршрутка, с която стигаме до София“, обясни жител на Цариброд. Разстоянието  до София е само 57 км и голяма част от жителите на Цароброд и околните села, които са етнически българи, се препитават, работейки в столицата, Сливница, Божурище и Костинброд. 

По данни на митниците между 1 и 19 май през ГКПП „Калотина“ у нас са влезли близо 580 000 чуждестранни граждани. Основният  поток за изход към Турция е минал през ГКПП „Капитан Андреево - Къпъкуле“ - над 400 000. От 25 юни досега в Турция са пристигнали над 750 хиляди души, които са минали през територията на България. 

Обикаляйте през Стрезимировци и Връшка чука

Българите, които искат да посетят съседна Сърбия или пък се прибират от Западна Европа към родината си, могат да използват алтернативни маршрути през най-близките до Калотина гранични пунктове при Стрезимировци край Трън или Връшка чука край Видин.

Обиколката добавя стотина километра отгоре и сериозен разход на гориво, но пести много нерви и нечовешко чакане в жегата. Пътуващи често през границата са категорични, че обиколният вариант е много по-удачен през лятото, за да не висим по минимум 4 часа на пека заедно с тарапаната от прибиращи се към Турция и след това връщащи се към Западна Европа гастарбайтери в периода юли и август. 

*По темата работиха ЗАХАРИ БЕЛЧЕВ и БОЙКО КИЧУКОВ, фоторепортер. Пратеници на „Телеграф“ на ГКПП „Калотина – Градина“.