2

Офроуд атракция с ретро мотоциклет с кош в Родопите в района на Велинград предизвика скандал и намеса на прокуратурата. Причината е, че общественикът Соломон Бали пусна снимка от реклама на атракцията, на която трима младежи с военни униформи позират на мотоциклет БМВ от 1943 година.

Според Бали това е „нациразходка във Велинград“, както сам той определя атракцията под снимката и пита къде са прокуратурата, полицията и будното гражданство.

Избори

Реакцията на държавното обвинение не закъсня и Районната прокуратура в Пазарджик се самосезира във връзка с изнесени данни за евентуално извършено престъпление по чл. 164 от Наказателния кодекс. „Това са машини и униформи, които участват във възстановки и ретро събития. Участвали са в три възстановки у нас и една в Гърция. Не става въпрос за отдаване под наем на униформи. Снимката е от ретро събитие във Велинград“, обясни за „Телеграф“ собственикът на фирмата организатор „Аватар Екстрийм Спорт“ Христо Гушевилов. „На клиентите ни не са обличани униформи, този мотор никога не е возил клиенти. Това, което е написал този човек (Соломон Бали – б.а), е супер цинично и гнусно. Не разбирам защо си търси дивиденти на мой гръб. Вече се замислям дали не е свързано с предстоящите местни избори. Не го познавам човека, не знам откъде му е попаднала снимката. По неговата логика трябва да забрани възстановките на 3 март, защото има униформи на турски войници“, коментира още Гушевилов.

Реквизит

Проверка на „Телеграф“ показа, че действително няма хора, които са ползвали ретро разходка, облечени с униформи от Втората световна война. Приложената снимка се е появявала и друг път в интернет. Подобни кадри със същите униформи са качени дори на сайта на Община Велинград от 31 май 2021 г., когато в града е посрещнат ретро поход с участници от всички краища на България. Сниманите униформи са исторически реквизит. Едната е българска, каквито са носили войниците у нас до 1944 г., а другите две са германски от същия период. Мотоциклетът е и BMW R75, каквито са закупени около 470 броя по поръчка от Царство България за нуждите на българската армия в периода 1941 - 1943 г.