0

Н ови четири области се очаква да обявят грипна епидемия в понеделник, след като излязат резултатите от последните взети проби. Това заяви проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести пред Нова телевизия. Нейните очаквания са това да са областите Ямбол, Ловеч, Перник, Силистра, които са дали такива индикации при изследванията още тази седмица.

Припомняме, област Габрово удължи срока на въведените противоепидемични мерки до 5 февруари, а другата седмица Пловдив ще приключи учебния срок с дистанционно обучение. Въведени мерки има и в още 6 области на страната, общо 8 за цялата страна.

София-град засега е с едно от най-ниските нива на заболеваемост, но това се дължи на липса на регистриране на болните. По-висока лична отговорност на хората и широката аптечна мрежа е в основата на тази ниска заболеваемост. Болни в София има, но те не влизат в статистиката, тъй като гражданите се тестват масово в домашни условия и бързо взимат мерки.

Антибиотиците не действат на вирусите  и освен че се създава антибиотична резистентност и се натоварва допълнително организмът, друг ефект няма. При първи признаци на неразположения и повишаване на температурата в никакъв случай човек не трябва да започва терапия с антибиотици, препоръчва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, цитирана от БТА.

Тя също така съветва да не се разчита единствено на симптомите, за да се постави диагноза. Вместо това препоръчва да се правят тестове.

Експертът добавя, че при нейните пациенти преобладават случаите на грип тип А.

"Температурата е част от реакцията на организма да се справи с вируса и при покачването ѝ до 38 градуса не е нужно човек да взима медикаменти за нейното понижаване, добави тя. Лекарства за сваляне на температура могат да се приемат от пациенти, които вдигнат над 38 градуса", каза още д-р Николова.

"Симптомите при грип А се появяват рязко и са висока температура, достигаща понякога до 39-40 градуса, болки по мускулите и ставите, отпадналост, главоболие, болки в гърлото, сухота, суха кашлица, секреция от носа, обясни д-р Николова. Тя добави, че все още се срещат и пациенти с COVID, а има и хора, които са и с COVID, и с грип.

COVID също е вирус и при него също има покачване на температурата, но не толкова рязко и внезапно. Други симптоми при него са болки в мускулите и ставите, болки в гърлото и кашлица, добави още д-р Николова.