0

М инистърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова освободи председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов. Причината - установени с вътрешен одит незаконосъобразни действия. За временно изпълняващ е назначен Йордан Вълчев, който е член на Управителния съвет на АПИ, съобщи NOVA.

Коритарова е взела решението си, след като се е запознала с доклада от проверката, която е установила незаконосъобразно подписване на анекси за увеличаване на стойността на договори с до 50%, както и незаконосъобразно възлагане на дейности по поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областите Варна и Добрич, обясняват от МРРБ.

Одитът е извършен от екип от служители на дирекция „Вътрешен одит“ и инспектората на МРРБ през месец март 2024 г. в изпълнение на заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството в кабинета „Денков“ Андрей Цеков. Проверени са възлаганията на дейности по поддържане на републиканските пътища. Установено е, че след сключване на нови договори на 22 декември 2023 г., тези за текущ ремонт и поддържане от 28 октомври 2022 г. са автоматично прекратени. Това прави незаконосъобразно извършеното възлагане по тях на територията на двете областни пътни управления в Североизточен район след 22.12.2023 г. В одита се установява и незаконосъобразно увеличение с анекси на стойностите по договорите от 2022 година с до 50 на сто, уточняват от ресорното ведомство.