0

В Пазарджик новородени получават членски карти от местното ловно - рибарско дружество още преди да имат ЕГН и акт за раждане. Традицията е от няколко години и я следват семействата на най-запалените природолюбители.

Най-малкият член на общността е само на един месец и освен, че носи името на дядо си вече е легитимен рибар.

Само няколко минути след раждането си Ангел Шушнев вече е с официален документ, че е най-малкият риболовец в Пазарджик.

"Още докато бяхме в болницата дядо му и отговорника по риболовната дейност Андон Андонов му бяха извадили билет – все още нямаше акт за раждане, не бяхме го взели и той вече беше член на рибарското дружество", заяви пред БНТ майката Александра Шушнева.

Това е най-бързото вписване на нов член, смятат от организацията.

"Издадохме членска карта 11 минути след раждането на дете – може да се каже даже, че бием рекордите на Гинес", коментира Андон Андонов, СЛРД "Сокол 1893" – Пазарджик.

Малкият Ангел е кръстен на своя дядо - дългогодишен природолюбител и заместник-председател на местното ловно-рибарско сдружение. Всички в семейството вярват, че внукът също ще е благословен с късмет.

"Проходи ли – ще му вземем въдичка и ще го заведем и на водоема", сподели Ангел Мусиевски, заместник-председател на ловно-рибарското дружество в Пазарджик.

"С баща му, с дядо му, с бабите ще се опитаме да го научим също да обича и да уважава природата, защото това е важно за нас – тя е част от нас и за да бъдем ние добре трябва и природата да бъде чиста и да се грижим за нея", допълни Александра Шушнева.

С най-малките членове на рибарската общност се прави връзка и между поколенията.

"Това е един вид орисия – тоест идеята е да приемат присърце традициите, които има от дълги години в ловно рибарските среди – а именно риболова, лова, опазване на дивеча и природата", каза още Андон Андонов, СЛРД "Сокол 1893" – Пазарджик.

7 новородени в Пазарджик вече имат заверени риболовни билети. През последните 4 години интересът към въдичарското хоби в региона непрекъснато расте. И в местното дружество вече членуват повече от 1300 души.