0

П осолството на Украйна излезе с остра позиция срещу изказване на президента Румен Радев. Недоволството е по повод анализа за войната, който българският държавен глава направи пред дипломати днес.

"Посолството на Украйна с огромно разочарование констатира, че подобен тип послания не подпомагат дипломация, а по-скоро обслужват интересите на държавата агресор. Военната агресия на руската федерация срещу Украйна започна почти преди 10 години, през февруари 2014 година. Днес е 635-ия ден на руската пълномащабна война и украинските граждани героично се борят срещу агресора и отбраняват своята свобода", посочват от посолството.

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите.

Това заяви президентът по време на конференцията "Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?". Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Той е разтревожен, че след повече от седем десетилетия на мир в Европа войната бушува отново.

Според него агресията на Русия срещу Украйна е отприщила разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт, заяви държавният глава.

Той припомни и за срещата си с Володимир Зеленски, който бе на посещение в България, на което Радев обясни, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е са преговори и постигането на мир.