0

Л идерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро на намерението на МОН българският език да се изучава като чужд от учениците в България, ако не им е майчин.

За това алармира първа председателката на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева.

Нинова изрази възмущението си във Фейсбук и напомня, че в Конституцията е записано кой е официалният език у нас - българският.

"Хора, събудете се. Сглобката, наречена правителство, ни обезбългарява брутално. В Министерството на образованието обсъждат българския език да се изучава като чужд език, когато не ти е майчин.

Чувате ли? В България българският език е чужд. А Конституцията, в която пише, че българският език е официален? А българщината? А род и Отечество? Безродници, спрете се! Българи, събудете се!", гневи се соцлидерката.

Янка Такева също определи идеята като изключително опасна. Синдикалната лидерка посочи, че е една от малкото в работната група, които са против това предложение.

Друг, който застава зад позицията й, е Деян Колев, който е председател на ромската фондация "Амалипе". Опасенията на Такева са, че това ще доведе до по-голяма сегрегация на общности, съобщи преди ден БНР.

Деца на мигранти и от различни етноси трябва да получават езикова подкрепа и да имат допълнителни часове за усвояване на българския. В никакъв случай официалният ни български език не може да се изучава като чужд в страната ни, категорична е Такева. Тя даде пример с всички други страни, в които деца чужденци наваксват с езиковата подготовка, за да се интегрират по-лесно.