0

М ъж е с изгаряния след като детски балон се възпламени на сантиметри от него. Случаят е от Казанлък, предаде NOVA. Оказва се, че това не е прецедент и има още потърпевши от балоните, включително и деца. Според родители вместо хелий, някои търговци използват водород или други по-евтини и опасни газове.

В МИРНО ВРЕМЕ: Балон експлодира и рани нищо неподозиращ татко (СНИМКИ)

Всички сме виждали тези балони да се продават буквално на улицата или в някой парк. До тях често стои и бутилката, с която се зареждат. По правило вътре трябва да има хелий, който не е запалим. Ако вместо хелий обаче има например водород - при висока температура, той буквално експлодира. А последствията за човек могат да бъдат сериозни. Само от началото на годината има трима пострадали след взрив на такъв балон, включително и малко дете.

ВНИМАНИЕ: Балони бомби ни дебнат в парка (СНИМКИ)

Контролирани експерименти показват какво се случва, когато допрем пламък до балон, пълен с водород, вместо с хелий – експлозия.

Това е видял и Йордан, който е в момента с тежки изгарянията по краката.

„Изобщо не съм очаквал, че детска играчка може да се превърне в бомба”, казва Йордан.

СЛЕД КАТО НАДУВАЕМА ИГРАЧКА ИЗГОРИ ДЕТЕ: Погнаха продавачите на балони бомби в столичните паркове

По време на разходка в центъра на Казанлък съпругата на Йордан купува балон с формата на зайче за дъщеря им. Продавачът е познат в града.

„Сценарият е ужасяващ. Това бяха минимум 30 балона, които са на слънце, има хора, които минават, пушат цигари, горещо е. Всеки момент е можело да се запали всичко”, казва Красимира.

Именно след запалена от Йордан цигара се случва и инцидентът.

„Балонът беше до мен, огънчето падна и се взриви. Огнени кълба, разтопиха ми се късите панталони”, разказва Йордан.

Мъжът предполага, че в балонът не е имало хелий.

„Водород или метан, нещо което е евтино за тях, защото доколкото знам хелият е скъп”, коментира Йордан.

Подобна история разказва и Илияна, която решава да зарадва детето си с балон за 1 юни, но вместо детска усмивка, получава сериозни изгаряния по ръката.

„Горе долу около 40 минути след закупуването му както бях седнала в едно заведение да пия кафе, балонът беше в дясната ми ръка и той просто се възпламени, даже не е имало и цигара, за да падне огънче - просто хвръкна нагоре и дори запали чадъра на заведението, в което бях”, разказва Илияна Николова.

Тя се връща на мястото, откъдето е купила балона, но не открива продавача.

„Това са хора, които обикалят с бусове с бутилки, пълнят балони и ги продават. А на 1 юни имаше около 30 човека пред мен за тези балони. Хубавото е, че не се е случило и на някой друг”, казва Илияна Николова.

Преди няколко месеца пък друга майка предупреди в социалните мрежи, че балон се е взривил до детето й. Резултатът - изгаряния в областта на главата, устните, обгорени вежди и мигли, както и възпаление на очите. Лекари предупреждават, че последиците могат да са наистина тежки.

„Важното е да се загаси пожарът най-напред и след това да се окаже първа помощ на място, т.е. да има някакво охлаждане, може и обливане с вода и след това до най-близкото хирургично отделение”, обясни проф. Огнян Хаджийски.

От Комисията за защита на потребителите са разпоредили проверка в Казанлък.

„Ако установим, че не е подадена информацията коректно и потребителите са въведени в заблуждение, санкциите са до 50 000 лева”, каза Ангел Джалов.