0

У чебниците от 1-ви до 12-и клас ще са безплатни за всички ученици от новата учебна година, съобщиха в края на 2023 г. от Министерството на образованието и науката. За комплектите по общообразователните предмети от 8-и до 12-и клас правителството е отпуснало малко под 80 млн. лева. Досега безплатни учебници получаваха децата от 1-ви до 4-ти клас, а за общообразователните предмети безплатни учебници имаше за учениците до 7-и клас.

Електронни

Учебници за гимназистите ще има и в електронен вариант. Младежите ще получат безплатен достъп до тях в платформата „Дигитална раница“ от следващата учебна година, допълват от МОН. За момента в платформата са качени учебниците за децата от 1-ви до 7-и клас, които са безплатни по закон. Осигурени са средства и за учебници по предмети като майчин език, религия и хореография. Идеята на безплатните учебници и помагала е децата да имат равен достъп до образование и то да е качествено.

Предложение

Предложението учебниците да са без пари дойде от БСП и беше гласувано окончателно от депутатите миналата година. Одобрението беше прието единодушно без дебати. Промяната обаче беше отложена за бюджет 2024, тъй като трябваше да се намерят въпросните близо 80 млн. лева за учебниците на гимназистите и тези средства липсваха в бюджета. Сега вече са включени във финансовата рамка. След първоначалната инвестиция ще се отпускат по 8 млн. лева за всяка от следващите две години. Средствата са по-малко, тъй като учебното съдържание не се сменя всяка година. Чисто нови комплекти получават само първолаците, а за по-горните курсове учебниците се връщат и се раздават на следващите класове. Безплатни ще са както хартиените, така и електронните учебници. Харчовете за допълнителни учебни помагала си остават за родителите.

Увеличение

Заплатите на учителите са увеличени с 8,4% от първия ден на 2024 г., съобщиха от МОН. Министърът на образованието проф. Галин Цоков подписа Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищно образование със синдикатите в сектора в последните дни на 2023 г. След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1853 лв.

Проф. Галин Цоков с представители на учителските синдикати след подписването на Колективния трудов договор.

 Проф. Галин Цоков с представители на учителските синдикати след подписването на Колективния трудов договор.
МОН

Със същия размер са и месечните възнаграждения на другите педагогически специалисти. Минималната основна заплата за старши педагозите е 1911 лв., за главните учители и възпитатели - 1985 лв. Школските директори ще вземат минимум 2257 лв., а заместниците им малко под 2100 лв. По-високи възнаграждения са предвидени и за непедагогическия персонал, като помощник-възпитателите в детските градини. Увеличават се и сумите за лекторски часове.