1

О тбелязваме 145 години от Шипченската епопея. Кулминацията на тържествата е на историческия връх Шипка. Много българи се качиха на историческия връх, за да отдадат почит на героите.

Честванията започват с панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което туристически поход пое към връха. Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава Румен Радев.

На поклонението присъства вицепрезидента Илияна Йотова. Тя призова на първо място за единение и напомни, че народ, който е загубил историята си или памчетта си, е обречен. Йотова отбеляза още, че България не търпи жажда за власт, пари и привилегии.

"Днес свеждаме отново глава за поклон, защото след подвига се роди и Българската армия. Започна летописа на славната книга на българското войнство, на победите, на славата, на дързостта и смелостта. И всеки път, когато ние, българите, имаме нужда някой да ни събуди, препрочитаме тези страници, защото колкото и да ни е трудно, точно от тази книга на Българската армия черпим и самочувствие, и смелост да вървим напред.", каза Илияна Йотова.

Отбраната на Шипченския проход през август 1877 година обръща хода на Руско-Турската освободителна война и отваря пътя към възстановяването на българската държава след петвековно османско владичество.

От 20.00 ч. тази вечер в храм-паметника „Света Петка“ в местността „Петрова нива“ министър Димитър Стоянов ще присъства на заупокойната молитва за загиналите преображенци за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.). По време на тържествената проверка (заря) той ще приеме почетния строй и ще произнесе слово по случай годишнината.