0

Н яма и не се предвиждат ограничения, няма да има затваряне на бизнеси, няма да има ковид сертификати и ограничение на движението. Следим ситуацията много внимателно и българите могат да имат едно спокойно лято". Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и с представители на здравните власти.

„По голямата част от България се намира в Етап 0, с няколко области в Етап 1. Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, добави още той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че продължава ръстът на заболяванията, но той е далеч от пиковите стойности преди няколко месеца.

„Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, на натоварване на здравната система, не подлага под риск живота и здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуация”, каза той.

Припомняме, че 10 области на страната вече са в жълтата зона с над 100 на 100 хиляди заразени с COVID-19 на двуседмична база. Това са Бургас, Варна, Враца, Добрич, Перник, Пловдив, Разград, София, София-град и Ямбол. Заболеваемостта в София е най-висока - 228.23 на 100 хиляди заразени.  Двуседмичната заболеваемост във вторник достигна 128.84 на 100 хиляди души.