0

В ъпреки че е непрестанно в нужда, отец Иван, основателят на приюта „Св. Николай“ в село Нови хан, ни изненада с откровението, че си дарява пенсията от 560 лева на една жена.

„Тя 20 години работеше тук, но без договор. Няма как сега да я оставя да гладува. Давам й пенсията си всеки месец“, сподели християнинът.

Казва, че следи и новините около патриарх Неофит, който се възстановява във Военномедицинска академия.

„Положението му е страшно, лошо е, когато човек не е добре с белия дроб и не може да диша. Бог да му помага“, въздъхна белобрадият старец.  

Набори

„Ние сме набори с него - и двамата сме родени през 1945 г. Докато той беше в Русе като митрополит, често му ходех на гости. Седях по 15-20 дена - много човечен, уважаваше ме много. Мога да ви кажа, че беше здрав като камък. Буквално няколко дни преди да го изберат за патриарх, пак се видяхме. Имаше си розови бузи, от нищо не се оплакваше“, сподели своите впечатления 78-годишният мъж. Праведникът информира още, че самият той не е добре - онзи ден е излязъл от болницата. 

Едноокия Джо

„Бях в болницата в Елин Пелин, тъй като лявата страна на устата и окото не мога да ги движа. Когато се храня, лявата буза не реагира, та отвън бутам с един пръст храната към здравата страна, за да сдъвквам“, описа дереджето си наборът на патриарха. Отрече да е претърпял инсулт.

„Вероятно от климатик ме е надухало. Лежах в болницата на системи 7 дни, но възпалението на лицевия нерв така и не се оправи. Окото ми сега смъди, люти - хич не е приятно. В момента съм с лепенка, досущ Едноокия Джо съм“, смее се напук на положението си духовникът.  

Пости

Заявява, че няма време да се глези, тъй като денонощно мисли за стотиците самотни майки, бездомници и сираци, които са под неговото крило. На въпрос какво хапват сега по време на Рождественските пости, отговаря: „Пости са, но малките деца и болните не може да не се хранят. Трябват им калории. Готвим последните мръвки от фризера и свършват. Купихме малко картофи от село Живково, както и 4-5 шарана, тъй като иде Никулден. Лошото е, че животните - козите и овците, прегоряха и не дават вече мляко. Иначе като направехме на децата попара - кусаха като невиждали“, обяснява праведникът. 

Зов за помощ: Имаме нужда от пари и пакетирани храни

В навечерието на празника на св. Николай (6 декември) - патрон на приюта, пък и на Рождество Христово, отец Иван сподели, че храната не им достига. Хората в приюта вече наброяват 360 човека - в софийското село Нови хан и в 21 къщи, които отчето закупи за бедни семейства в село Якимово. А наскоро пристигнали и още три майки с децата си, търсещи подслон. 

„Трудно е да изхраним толкова много гърла. Имаме нужда от пари и пакетирани храни - боб, леща, ориз, захар. Кой колкото може да преведе и някаква сума по сметката на приюта, все ще отиде за нуждаещите се. Само общият данък на къщите и сградите, който ни виси, е 23 хил. лева. Отделно има и голяма сметка за ток“, чуди се как ще се оправи тази зима отец Иван. Благодарен е, че поне в Нови хан се е намерил човек да плати тока за студения месец ноември.