0

И мето на отец Методи Корчев от столичния храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” е използвано за фалшива реклама на съмнителен продукт, на който се приписват лечебни свойства. 

В постове, разпространени в различни социални мрежи и сайтове, се твърди, че отецът е разработил и патентовал лекарствен продукт SinAktiv. 

Подобни промоции на „чудодейни“ препарати масово заливат социалните мрежи, като за целта се използват лицата на авторитетни лекари. Администраторите на съответните сайтове трият тези постове, но преди да успеят, фалшивата информация  достига до част от потребителите.

ПОРЕДНАТА ИЗМАМА: Мошеници използват свещеник, за да продават лекарство

Софийската света митрополия веднага реагира на случая. „Длъжни сме да призовем обществото да не се доверява на подобни продукти, защото, освен че няма да помогнат, могат и сериозно да навредят на здравето ви! Категорично отричаме каквато и да е връзка на отец Методи Корчев с рекламираните от негово име лекарствени субстанции под марката SinAktiv“, се казва в съобщението на митрополията.

„Разбрах от близки и познати, че се върти някаква измама. В навечерието на празника на свети Николай те започнаха да ми звънят и да ми изпращат препратки със скрийншотове от интернет. Според тях аз съм измислил, лицензирал и патентовал лекарствен продукт“, коментира пред bTV отец Корчев. Ето какво заяви още той пред „Телеграф“: „Никога не съм се лекувал с подобни неща, камо ли да ги произвеждам и рекламирам. Очевидно става въпрос за поредния опит да се пробута на лековерните някакъв препарат, за който не е ясно къде е произведен и какво точно съдържа. Някои са заложили на алгоритъма, че ако се препоръчва от свещеник, ще звучи по-авторитетно. Предал съм цялата информация на съответните органи и се надявам злоупотребилите с името ми да бъдат разкрити и наказани“.

Софийската районна прокуратура вече се е самосезирала. По случая е образувана преписка, като проверката по нея е възложена нa ГДБОП. Ако бъдат събрани достатъчно данни за извършено престъпление, ще бъде образувано досъдебно производство.