0

К атолическият свещеник Венци Николов набира желаещи за изкачване на връх Арарат, последния пристан на Ноевия ковчег. Това се вижда от публикация в профила му в социалната мрежа. 

В нея той пише: „С радост ви съобщавам за планираната експедиция до величествения връх Арарат през лятото на 2025 г. Ако Бог позволи и с Неговите благодати! Тази незабравима възможност за покоряване на върха, който е смятан за последния пристан на Ноевия ковчег, ще бъде водена от лицензирани водачи от България и Турция. Водачите ще ни придружат през всяка стъпка от това пътешествие, гарантирайки безопасност и автентично преживяване.“ 

Експедиция 

Експедицията до връх Арарат в Турция е планирана от 26 юли до 2 август, а цената е 1900 лева.

В страницата на агенцията, която организира пътуването, е написано, че остават само 6 места. В цената са включени автобус от София до Истанбул и обратно, планински водачи на турски и български език, нощувки със закуски в хотел в Доубейязит, както и палатки.

Също така има пълно изхранване в планината, мулета за пренос на багажа, разрешително за изкачване на връх Арарат и всички административни процедури по издаването му, котки за финалния участък от изкачването на върха и много други.

В сумата не е включен самолетният билет от Истанбул до Ван и обратно, който струва около 150 евро с прекачване. 

Достъпност 

Високият 5165 метра връх е един от най-лесно достъпните петхилядници в света и същевременно най-близкият като разстояние до България.

Самият връх представлява заснежен конус на отдавна затихнал вулкан, чието последно изригване е било през далечната 1840 г.

Не е задължително да имате предишен опит на подобни височини и върхове.

По време на изкачването ни няма технични участъци, за които да се изискват специални алпийски/катерачни умения или пък специализирана екипировка.

Желателно е единствено да имате опит в българските планини и да бъдете в сравнително добра физическа форма.