0

В рамките на моя живот ще видя България, в която няма нито един дом за изоставени деца. Това ще стане до края на другата година, обяви социалният министър Иванка Шалапатова. Тя подчерта, че това е неин приоритет.

Възрастни

Същото предстои да се случи и с местата за настаняване на възрастни хора, както и за лицата с увреждания. Става дума за 82 дома за стари хора, в които има 4200 души и 71 места за пълнолетни лица с увреждания, в които има близо 4000 души. От думите й стана ясно, че от началото на миналата година са закрити 9 дома. „Всички тези остарели и нехуманни форми на грижа ще бъдат преустановени“, категорична е Шалапатова. Тя уточни, че целта е възрастните да се върнат в общността, да имат възможност за социални контакти и да получават индивидуална помощ за независим живот, но при необходимост ще има и възможност да бъдат настанени в реновирани сгради и да получават резидентна грижа, но от добре обучен персонал в модерни и адекватни условия. „По Плана за възстановяване и устойчивост имаме заложени средства за закриването на тези домове и замяната им с хуманна грижа“, подчерта министърът. Тя припомни, че през последните две преброявания населението на България е намаляло с над 11%.

Помощи

По отношение на пострадалите от наводнените места в страната Шалапатова каза, че държавата ще помага по три направления – еднократна помощ чрез подпомагане на общините, на които ще бъде увеличен бюджетът на програмата за топъл обяд и чрез фонд „Социална закрила“, по линия на който ще могат да се закупуват уреди. По първата линия пострадалите ще могат да получат помощ в размер до 1512 лева. „Добрата новина е, че от 1.06. се определя като трикратен размер на линията на бедност, а не както беше преди – гарантирания минимален доход“, поясни министърът и обеща, че в рамките на най-кратки срокове ще тече оценяването на заявленията.

Другата помощ ще идва от страна на кметовете и областните управители, които ще разполагат с повече средства, за да могат да обхванат по-голям брой от нуждаещи се да получат топъл обяд. „След получаването на еднократната помощ от домакинствата имаме готовност да помогнем и през фонд „Социална закрила“, който има ресурс от над 800 хил лева за закупуване на нови уреди“, посочи тя и уточни, че към момента няма нито едно подадено заявление за този вид помощ.

Шалапатова обясни още, че 300 лева е индивидуалната помощ за децата, записани във 2, 3 и 4 клас и увери, че средствата са гарантирани. Тя поясни, че помощта е без подоходен критерий и единственото изискване е детето да учи.