0

В Министерството на здравеопазването има данни, че някои лекарства се задържат в складовете на едро и не стигат до аптеките. Това са установили извършените до момента проверки, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов в понеделник след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването, в който участват ангажираните здравни институции и всички участници във веригата: производители, дистрибутори и аптеки.

Златанов не се ангажира да каже с каква цел се задържат лекарствата от търговците на едро, но по данни от аптеки това се прави, за да се изнасят извън страната и препродават на по-високи цени, поради което у нас са дефицитни.

Златанов декларира, че ще се работи за отстраняване на причините и ще има санкции. По думите му проверките, които се извършват от ИАЛ, Националния съвет по цени и реимбурсиране и Регионалните здравни инспекции от миналата седмица, са открили нарушения, но още не може да се каже дали те са системни.

Според Златанов в момента има недостиг на десетина медикамента, които обаче са изключително важни, за хората, които ги ползват. "Виждам желание сред всички да направим така, че българите да си получават медикаменти и в бъдеще да няма липса на жизненоважни лекарства", каза Златанов след срещата.

Специализираният съвет ще начертае конкретни мерки за бърза реакция с цел да се минимизира риска от липси на лекарства на българския пазар. Целта е на ранен етап, още преди да се стигне до липси на отделни лекарства, да сработят механизми за подсигуряването им чрез по-добра регулация, по-добър контрол и допълнителен внос, обясни Златанов.

"На първо време ще се види колко от липсващите в аптечната мрежа продукти липсват и при търговците на едро, могат ли да се осигурят чрез паралелен внос или друг нормален внос и може ли да бъдат адекватно заместени от други съществуващи в аптечната мрежа продукти", посочи Златанов.

Той допълни, че се обсъжда и промяна във формулата, по която се изчислява недостига на лекарства и износът им се спира през електронната система СЕСПА. "Първо ще анализираме какви гаранции дава сегашната формула за това да няма липсващи медикаменти на пазара и следваща стъпка е да преминем към обсъждане необходимо ли е на този етап да бъде променена тази формула, за да има по-добър контрол и да няма дефицит на определени медикаменти", каза Златанов.

На следваща среща ще се реши по какъв начин да се предостави достъп на аптеките до наличностите от лекарства в складовете на едро, за което фармацевтите отдавна настояват.

До седмица съветът ще се събере на ново заседание, за обсъждането на конкретни предложения.