0

"Тази година на зрелостния изпит по БЕЛ е отчетен най-високият резултат в брой точки, откакто  се провеждат такива изпити – 58,48. Той е с няколко десети по-добър от досегашния рекорден резултат, отчетен през 2008 година.". Това заяви на брифинг министърът на образованието Галин Цоков.

По думите му миналата година този брой точки бил с 8,4 по-нисък, а именно 50,12. “По този начин средният успех по БЕЛ тази година е Добър 4,32, а миналата година беше 3,93. Тоест има едно сериозно нарастване на средния брой точки, достигнати от учениците, както и  се покачва средния успех”, подчерта министърът.

Той отчете спад с със 7 на сто на слабите оценки, спад с 6 на сто на средните оценки и намаляване на добрите оценки. „Забелязва се ръст на много добрите оценки. А отличните такива са 6,5 на сто”.

„За втория зрелостен изпит по профилиран предмет средния брой точки е 67,18. Това съответства на Много добър 4,72. Миналата година този брой точки е бил 62,11 и средният успех е бил Добър 4,48. Основното нарастване на оценките се наблюдава при най-популярните изпити за втори предмет при зрелостниците – Английски език и Биология”, отчете министърът. И добави: "По-висок е и резултатът по Математика".