0

Р езултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков представи анализ на резултатите от националното външно оценяване след 7. клас в МОН.

По математика резултатът е значително по-висок - с над 7 точки. Резултатът, който се повишава  по математика показва една тенденция, която установихме и при изпитите след четвърти клас, което показва сближаване на резултатите на БЕЛ и математика за два различни етапа на нашата образователна система, заяви Цоков. В нито една област у нас няма спад, а в някои от тях се повишават резултатите по математика. В някои от тях има повишение на резултатите по математика и за четвърти клас.

Ако резултатите през тази година са съизмерими с миналата година по Български език и литература, то по математика има сериозна крачка напред. Резултатът от НВО по математика е 42.9 тази година спрямо 35.29 през миналата 2023 г

"Другото положителна е, че нараства с точка резултата при преразказа", заяви още просветният министър. 7% от децата не са работили по задачата с интерпретативен текст.

Над 60% са работили по втората част по математика, този процент също се увеличава, посочва още той.

"По-добрите резултати са заради почти едногодишна работа за това да се търсят начини да се мотивират учителите и ученици", според МОН.

Образователната система у нас има голям потенциал и ако има последователност в политиките свързани с промени в начина на оценяване, така и структуриране на учебните резултати, в следващите години можем да имаме и по-добри резултати, изтъкна още Цоков.

Над 57 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература и по математика.

По български език и литература седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени 25 задачи. От тях 18 бяха с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Във втората част от изпита учениците писаха подробен преразказ на художествен текст от името на неутрален разказвач. На изпита по математика решаваха общо 23 задачи – 20 от тях бяха с избираем отговор и 3 – със свободен.