0

Д вама чужденци са прекрачили това лято забраната за къпане във водите на някое от Седемте рилски езера.

На единия вече му е връчено наказателното постановление, а другият ще го получи в близките дни. Финансовата санкция за подобно провинение не е малка - от 500 до 2000 лева. Солените глоби са заради факта, че езерата в циркуса са под заплаха. Доказано е, че свличането на земни маси от туристическите пътеки и органичните замърсители от засиления поток от туристи и къпането в езерата са сред основните причини за затлачването им и за развитието на нетипична растителност, а това води до заблатяване.

Охрана

„През активния сезон - юли и август, в циркуса на Седемте рилски езера има поне четирима души физическа охрана. Няма как обаче до всяко езеро да има охранител по всяко време на денонощието. Добрата новина е, че българите вече са дисциплинирани и не навлизат във водата, сигналите за нарушенията на чужденците са ни подадени от наши сънародници. Веднага наши служители са им съставили актове за установяване на административно нарушение“, каза вчера за „Телеграф“ д-р Стефан Кирилов, главен експерт в дирекция „Национален парк Рила“. 

Дрон

Дрон с камера също следи всеки ден за спазването на забраната да няма къпещи се туристи в Седемте рилски езера, които са един от стоте национални туристически обекта и са изключително посещавани от туристите през лятото. Почти всеки ден се извършват облитания. Сега техниката се ползва, за да се ловят туристи, които се къпят в езерата, палят огън и разпъват палатки.

Един нашенец е санкциониран това лято за опит да си постави палатка и да лагерува край Седемте рилски езера. Има още три случая на територията на парка на къпане на туристи в езера, но те не са в циркуса, където са Седемте рилски езера. Нарушителите са двама чужденци и един българин.  

Поправиха разрушените пътеки

Служители на Национален парк Рила поправиха разрушените туристически пътеки в циркуса на Седемте рилски езера. Настилките се компрометират заради големия брой планинари, които идват тук основно през летните месеци. Инициативата се проведе за поредна година след края на активния туристически сезон в парка. От НП Рила напомнят, че туристите трябва да се движат само по маркираните туристически пътеки, забранено е да влизат в езерата, макар че тази забрана често не се спазва. Планинарите не бива да замърсяват околната среда, не се позволява използването на нерегламентирани моторни превозни средства за достъп до циркуса на Седемте рилски езера. Забранено е да се бивакува извън определените за тази цел места.