0

Н апрежение отново зрее сред служителите на затворите. Те отново запретват ръкави за бунт. Решението е на ССЗБ. Информираха от организацията.

За подновяването на протестните действия, които ще започнат след 10 май, е информиран и правосъдният министър Крум Зарков.

„Ако преди това няма реакция от негова страна и поиска среща, на която да бъде направен опит за решаване на възникналите въпроси и предотвратяване на ескалацията на напрежение сред служителите в местата за лишаване от свобода, чрез диалог“, обясниха синдикалистите.

Те очертават и основните проблеми в затворите и арестите - нарушаването на задължения на министерството относно правата на служителите за информиране и консултиране, строгите мерки за икономии на всяка цена, зачестяващите случаи на агресия, насочена срещу персонала, работното време и условията на труд, включително неизпълнението на ангажименти на министерството постигнати с предишни правителства, предаде БТА.

Синдикатът на служителите на затворите организира последния си протест на 25 октомври миналата година пред министерството на правосъдието. Тогава надзирателите недоволстваха заради промяна в графика им на работа, след като ведомство започна поетапно въвеждане на 12-часов режим на работа, вместо досегашния 24-часов.