0

Г робницата на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробището „Белу“ в Букурещ ще бъде отворена за посещение на 2 юни, съобщи БТА. Това става по инициатива на посолството на България в Румъния и за първи път се случва по подобен начин. Преди години гробницата на братята дарители от Карлово бе отворена постоянно, но заради посегателства и унищожаване на някои елементи във вътрешността се наложи да се заключи.

Обект

„Самата гробница е архитектурен паметник на Румъния, ние нямаме собственост в гробището „Белу“. Поискахме да се отвори, за да могат хората да видят как изглежда тя отвътре и да отдадат почит към братята Евлоги и Христо Георгиеви. А и тази година се навършват 200 години от рождението на по-малкия брат – Христо Георгиев. В Румъния има организация, която привлича вниманието към такъв тип исторически паметници – към места, които не са толкова познати и малко хора са влизали в тях. За втори път например – на 25 и 26 май, днес и утре, се отваря гробницата на Кантакузино, която е в същия гробищен парк“, каза пред „Телеграф“ първият секретар в посолството ни в Букурещ Огнян Илиев. Той посочи, че пред гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви ще се постави табела с QR код, чрез който хората ще могат да се запознаят с подробности за архитектурния паметник. Информацията ще бъде на български, румънски и английски език.

История

Строителството на гробницата започва през 1897 г., когато умира и по-големият брат – Евлоги Георгиев. В завещанието си той посочва каква сума да се задели за строителство на вечния дом. Проектът е възложен на големия румънски архитект Йон Минку, чието име днес носи университетът по архитектура в Букурещ. Гробницата е строена в продължение на 5 години – до 1902 г.

По времето на социализма гробницата запада и става убежище на бездомници. След промените през 1989 г. се подписва споразумение между правителствата на България и Румъния за реставрация на културни паметници на двете страни. Гробницата е реставрирана през 2007 г. в проект за 100 хиляди евро.