0

О владян е големият пожар в Сакар, който изпепели над 10 000 декара между селата Присадец, Маточина и Студена. Заради стихията бе обявено и бедствено положение в общините Тополовград и Свиленград.

Въпреки че ситуацията е по-спокойна работата на място продължава.

След дълга безсънна нощ хората от селата Присадец, Варник и Маточина се върнаха по домовете си, огънят в събота стигнал на няколкостотин метра от къщите. Местните бяха превантивно евакуирани и настанени в читалищата. Някои тръгват да гасят заедно с пожарникарите.

ОГНЕН АД В СВИЛЕНГРАДСКО: Евакуират жителите на четири села

В Присадец е била най-тежка ситуацията. Именно от района на границата е тръгнал най-големият пожар. Те бяха общо 4 в събота следобед.

Предполага се, че е запален умишлено, тъй като малко след избухването му в района е задържана група мигранти.

„Четири пожара, почти едновременно, в разлика от 1 час”, обясни Пламен Петков, ОДПБЗН – Хасково.

Най-големият пожар тръгва край село Присадец. Огънят пламва на самата бразда на българо-турската граница, а малко по-късно в близката застава са открити група мигранти, за които се предполага, че са причинили пожара.

„Ще се направи разследване и ще се установи дали има умишлени действия”, заяви Пламен Петков.

Въпреки че работата на пожарникарите продължава, огънят е далече от населените места. Земеделците тръгнаха на оглед. Сред изпепелените 10 000 декара има бадемови градини и лозя, а загубите са огромни, писа NOVA.