0

А гресивни пациенти изкараха психиатри на протест. Медиците и санитарите от Шесто мъжко отделение на най-голямата Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” в Раднево настояват да им бъде назначена охрана.

В радневската психиатрия се лекуват много здрави физически криминални типове с непредсказуемо поведение, а гаранциите, че няма да се стигне дори до убийства, са никакви, категорични са хората от персонала. 

Убийство

Тримесечно предизвестие за напускане на работа на един от най-добрите специалисти в болницата и началник на въпросното отделение д-р Иван Добринов тече в момента. Той подаде оставка в края на юни след пореден тежък инцидент, при който по чудо нямаше сериозно пострадали. Работещите се разминаха с унижение и заплаха за техния живот и живота на другите пациенти, както и много оскърбления. „Докараха при нас буйстващ пациент, интоксикиран с амфетамин и метамфетамин, криминално проявен, с извършено убийство.

Този човек влезе в отделението, съгласи се да остане на доброволно лечение. Вечерта и сутринта нямаше проблеми до момента, в който не започна да заплашва персонала, при което се наложи да извикаме полиция”, разказа тогава Добринов. След това мъжът пак започнал да буйства, изпотрошил де що свари в отделението и избягал. Лекарят би тревога, че хората му се страхуват да работят, а въпреки десетките сигнали, подавани през годините, в болницата така и не са назначени бодигардове. „Една детска градина има охрана, а най-голямата психиатрична болница в България няма нито един охранител”, даде пример д-р Иван Добринов. „Исканията ми са или назначаване на сериозна охрана, или напускане на отделението, тъй като не мога да гарантирам по никакъв начин живота и здравето на персонала и на болните там", категоричен е психиатърът.

Патология

„Има отправено искане към Министерството на здравеопазването с конкретизиране на проблема. Имам съдействие и подкрепа от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора, понеже те са много добре запознати с болницата“, коментира шефът на психиатрията д-р Владимир Трънов и обясни, че в шест от отделенията пациентите са с тежка патология, агресивни към околните и самите себе си. „Понеже тези прояви зачестяват през последните години, трябва да бъдат взети мерки“, подкрепя колегите си началникът им.

В Шесто мъжко отделение се лекуват над 50 мъже със зависимост. Капацитетът на отделението е 60 души и винаги е почти пълен. Според д-р Трънов е имало периоди, когато възможностите на психиатрията дори са били надхвърляни.

„В момента само Шесто мъжко отделение лекува мъже със зависимост, а такова отделение за жени със зависимост няма. Има само един профил във Второ женско отделение, но те се лекуват заедно с психичноболни пациенти“, каза още шефът на лечебното заведение. Пет мъжки и три женски отделения има в радневската Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов”.