0

С кандал в навечерието на местните избори зрее в София. От около месец и половина върви подписка срещу събарянето на детския филиал на 13-о ДКЦ (Диагностично-консултативен център - правоприемник на бившата 13-а поликлиника). Срещу това с имената си вече са застанали неколкостотин жители на столичния кв. „Лозенец“, както и доста пациенти на здравното заведение.

.

 .
Telegraph.bg

В двуетажната сграда отгоре кабинети имат педиатър, детски психиатър, хирург и невролог, а целият първи етаж е зает от стоматолози. Центърът се намира на ул. „Бигла“ №2, само на 500 м по права линия от замразения строеж на небостъргача "Златен век". 

Интереси

Според действащите закони ДКЦ-то функционира като търговско дружество, което 100% е собственост на Столичната община. Неговият управител д-р Райна Божкова коментира пред „Телеграф“, че интересите, които са замесени, са огромни. Пипалата около имота започнали да се увиват преди 4 години. „Тогава бившият кмет на район „Лозенец“ Любомир Дреков поиска виза за застрояване на този парцел. Тогава поискаха от мен да подпиша, че настоящата сграда на ДКЦ-то е опасна, т.е. трябва да се бутне, но аз отказах“, разкри шефката на здравното заведение.

Тя отбеляза още, че предишната управа даже случайно забравила да посочи, че във въпросния парцел е бившето Детско отделение на 13-а поликлиника. „Трябваше аз да подавам документи в съда и да доказвам, че тук има здравна сграда и че тя работи“, илюстрира абсурдната ситуация д-р Божкова. Според нейните обяснения на първа инстанция обаче Административният съд постановил, че няма нищо незаконно кметът да събори ДКЦ-то и имотът да се застрои. 

Собственик

„Реално Столичният общински съвет е собственик на всички търговски дружества и само той чрез гласуване може да вземе такова решение за събаряне. Сега предстои втора инстанция във Върховния административен съд. Обмисляме с пациенти и родители да отидем да протестираме. Ще представим и подписката. Реално визата за строеж с анонимния инвеститор е незаконосъобразна“, убедена е д-р Божкова.

Управителката разказа още, че е ходила и при настоящия кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов, за да решат казуса. „Казах му, че най-лесно може да се реши проблемът, като се оттегли тази виза за проектиране на новата сграда. Той извика зам.- кметовете, мисля, че и Несторов беше. Обясниха ми, че нямало проблем, какво като има виза, след като няма предприети действия. Но има една подробност - няма действия, защото тече делото, което аз заведох“, изтъкна шефката на ДКЦ-то. Тя даде да се разбере, че Павлов бил на нейна страна, но и не смеел да действа срещу документа на главния архитект.

Така при едно негативно решение на съда визата влизала в сила и багерите идват. 

„Знаете какъв е проблемът с педиатрите в София и с липсата на детска болница. Обмисляме да инвестираме в ремонт и да направим ДКЦ-то отново педиатричен център. Но докато съдът не се произнесе, сме с вързани ръце“, заключи д-р Райна Божкова. А на въпрос откъде идва актуалният инвеститорски интерес, отговори, че това е мистерия. Но според слуховете голяма охранителна фирма, владееща съседен имот, искала да си прави фитнес за служители на първия етаж в бъдещата сграда. „Съседното кафене вече заграби част от парцела на ДКЦ-то, но ми бе обяснено да не вдигам шум и за това“, твърди д-р Божкова.

Кметът: Сградата трябва да се ремонтира

„Аз също съм на мнение, че тази сграда не бива да се събаря, а по-скоро да се ремонтира“. Такъв коментар направи пред „Телеграф“ кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов. Той не скри огорчението си, че казусът е стар, но точно в навечерието на местния вот хората оставали с впечатлението, че инициативата за бутането на ДКЦ-то идвала от него.

.

 .

В отговор на това Павлов ни предостави визата за проектиране на новата сграда. От нея става видно, че на 25 април 2019 г., месеци преди той да стане кмет, главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков издава виза за проектиране (и бъдещ строеж) на нова 3 - 6-етажна сграда със смесено предназначение  - жилищна част, поликлиника, трафопост, подземни гаражи. 

Константин Павлов декларира, че поне докато той е кмет ще брани медицинския център от събаряне.