0

П адна първата глава заради футболния погром в София. На извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков обяви, че е уволнил заместник-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който отговарял за организацията по обезопасяване на мероприятието. 

Денков потвърди разпространената в социалните мрежи информация, че вътрешният министър Калин Стоянов е бил на филмова прожекция по време на безредиците и е бил заместван от Темелакиев. Той уточни, че ще обсъди неговата оставка с вицепремиера Мария Габриел, която в момента се намира в чужбина. 

"Това е доста смущаващо, имахме заседание на Министерския съвет. По някое време трябваше да кажа на Темелакиев да върви да си върши работата. Явно имаше проблеми с координацията", призна министър-председателят. 

По адрес на вътрешния министър Калин Стоянов Денков отправи тежка критика, като го обвини, че е подценил ситуацията. 

“Няколко пъти се чух с него вчера! И във всички тези разговори той ме уверяваше, че не очаква проблеми, провокаци. Тази сутрин като се чухме, той каза: Ами какво толкова се е случило”, разкри Денков и посъветва журналистите да търсят коментара на Калин Стоянов по темата. 

Премиерът отчете грешки от страна на МВР и СДВР, които допуснали враждуващите агитки да се съберат. 

“На можем да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани или случайно попаднали в техния обсег такива”, подчерта Денков и уточни, че е вече възложил на главния секретар на МВР Живко Коцев да разследва тези случаи на насилие. Той се зарече провинилите се полицаи да получат най-тежки дисциплинарни наказания и дори да бъдат отстранени от системата на МВР. 

Денков разказа още, че вече e изпратил писмо до УЕФА и до дисциплинарната комисия на УЕФА за тяхното мнение. Ще търси позицията на ФИФА.