0

О т 1951 г. 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. По нов стил това е Бабинден, който сега празнуваме на 8 януари.

По нов стил: Отбелязваме Бабинден

В народния календар Бабинден е един от големите женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.

Обредите на този ден показват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Днес това правят лекарите в родилните домове.

Белица чества Бабинден с вековен ритуал

Бабинден ще бъде един много цветен и вдъхновен празник в община Белица.

Тук традицията се пази и се празнува по уникален начин.

В тържеството днес се включват бабите, пременени в народни носии и носещи гордо в цедилки новородените си внучета - също облечени в красиви и пъстри носии.

Разбира се, че празнуват и майките, бащите, дядовците. Празничният ден започва в 10,30 часа с Бабино хоро на централния площад.

Събитието ще продължи половин час по-късно на откритата сцена пред Народно читалище „Георги Тодоров - 1885“. С ритуала "Поливане" ще се даде нужното уважение на бабите и на жените, които са помагали за появата на бебетата.

Гражданският ритуал „Даване име на дете“, който е вековен, ще е в ритуалната зала на общината. Финалът ще бъде поставен с Бабино хоро, отново на централния площад в града. 

Екипът на Telegraph.bg пожелава здраве и дълголетие на лекарите и акушерките!