0

З адочен спор се разрази между досегашните партньори в управлението ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това дали трябва да получат пенсионерите добавки за Великдент!

След като не успяха да се разберат за ротацията и втория етап от управлението им, поради което страната отива отново на предсрочни избори, те кръстосаха шпаги и по тази тема.

По инициатива на парламентарните социална и бюджетна комисия ще внесем предложение с промени в бюджета на НОИ за предоставяне на 75 лв. за пенсионерите под линията на бедност по повод Великденските празници. Това ще струва 40 млн. лева, съобщиха във вторник Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, и Йордан Цонев и Станислав Анастасов от ДПС.

Държавата трябва да възстанови традицията, при която пенсионерите получават добавки

заяви в парламента Сачева.

"Тези суми ще станат факт с вътрешни размествания на бюджета. След анализ на приходите и разходите ще търсим други възможности да подкрепим тези социално-уязвими групи", допълни Цонев.

Във връзка с взаимните обвинения за провалените преговори за съставяне на редовно правителство, Назарян пък заяви: "Не е вярно, че отиваме на избори заради ГЕРБ. Ние сме тези, които подписаха споразумението, за да не отидем на избори".

"Споразумението с подписа на Мария Габриел се намира у Кирил Петков", допълни Сачева.

Малко по-късно дойде коментар и от министъра на финансите в оставка Асен Василев, който се обяви за трайно увеличение на всички пенсии, а не за еднократни добавки.

Както знаете нашата позиция е трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи

Моят призив към НС е да не се заиграваме с популизма, а да има трайно увеличение, както е заложено по швейцарското законодателство", заяви той.

Асен Василев посочи, че минималната пенсия се е повишила двойно само за три години - от 2020 до 2023 г.

"През 2009 г. минималната пенсия е 136 лв, прeз 2020 г. - 250 лв. Забележете, през 2023 г. минималната пенсия скача почти двойно - 523 лв. От 1 юли 2024 минималната пенсия става 580 лв.", подчерта той.

На въпрос дали има средства, предвидени в бюджета, за това увеличение, Василев отговори:

"Министерството на финансите се обърна към НОИ, за да се уточнят разчетите. До края на февруари са събрани 6 млн. лева повече, отколкото е предвидено. Към март очакваме да са към 10 млн. лева повече. Дали ще са 40 милиона, колкото са нужни, още никой не може да прогнозира. Ако средствата са натрупани, няма да има проблем. Но сега има само десет милиона. Ако не се съберат още 30 милиона, е проблем. Записаното е в бюджета да се намерят от вътрешни спестявания. Моето мнение е, че пенсиите трябва да се вдигнат на всички, а не на 25 % от пенсионерите, за да няма ощетени хора. Разлика от три лева ще доведе до това някои да получат добавки, други не. Това според вас честно ли е?", попита риторично министърът на финансите в оставка.

"Моето мнение е, че пенсиите трайно трябва да се вдигнат на всички пенсионери, а не да се дават еднократно добавки", посочи Василев, цитиран от БНТ.

Междувременно соцлидерът Корнелия Нинова видя предизборна пиар акция в идеята за великденските надбавки.