0

В асил Божков няма да дава 1,5 милиона лева за гаранция. Тя беше наложена по делото за организирана престъпна група, пране на пари и незаконна дейност с културни ценности.

Софийският градски съд днес намали определената от Софийската градска прокуратура парична гаранция на известния бизнесмен от 1 500 000 лв. на 500 000 лв., съобщиха от прокуратурата.

Съдът съобрази, че е налице обосновано предположение за извършване на множество и различни по своя характер престъпни деяния, които са и с висока обществена опасност.

В определението си съдът е посочил, че мярката е правилно определена по своя вид, но е прекомерно висока. Причината е, че обвиняемият е под домашен арест по друго дело, което ограничава възможностите му да изпълнява в пълен обем стопанска и трудова дейност.

Освен това обвиняемият има забрана за напускане на страната и върху по-голямата част от имуществото му, са наложени различни обезпечителни мерки.

На 5 септември Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на Васил Божков във връзка с едно от делата срещу него, свързани с хазартна дейност.

Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час.