0

П ак се изложихме пред чужденците, както се казва.

Заради калпав локомотив, който БДЖ закачи за легендарния Orient Express, култовият трен го закъса.

Orient express

 Orient express
iSTOCK

Вместо да я използваме за реклама на родината си, ние зарязахме скъпарската композиция насред полето за близо 3 часа.

Електрическият локомотив на БДЖ „Хан Аспарух“, който бил закачен да тегли луксозния експрес от Русе до Варна, очаквано или не, се повредил.

„Хан Аспарух“ е най-новият ни локомотив, закупен през 2020 година от Германия. Поради огромната му мощност бил избран той да свърши работата до Варна, но повреда в електрическия му блок го обездвижила в нивите.

NOVA

Аварията станала някъде около Образцов чифлик, в междугарие, каза за Телеграф.бг проф.Симеон Ананиев, екс председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи и настоящ председател на Клъстър зелен транспорт.

Проф. Симеон Ананиев

 Проф. Симеон Ананиев
Facebook/БДЖ

Тази повреда „заработила“ за експреса непростими 170 минути закъснение.

 От там, съвсем логично, се объркало цялото разписание на влака.

"Топ сме, изложихме се пред Европа. Имало е над 140 човека във влака – персонал и пътници", коментира проф. Ананиев с усмивка, като допълва, че железничарите се шегували как чужденците опознали родината ни, като обрали доматите на хората от околността, докато чакат да се реши проблемът.

След дългото чакане пристигнал стар локомотив - ветеран, който изтеглил цялата композиция до крайната точка - гара Варна.  

Варненци също си правели шеги със ситуацията в социалните мрежи.

Композицията е трябвало да пристигне по разписание в 17:30 часа във вторник, но заради аварията се дотътрила чак след 20:00 часа.

Фенове на екзотичния трен не пропуснаха да качат снимки и видео от пристигането му в морската ни столица в мрежата.

Видео от пристигането на Orient Express във Варна може да видите ТУК.

Ориент Експрес“ (на френски: Orient Express) е пътнически влак на дълги разстояния, създаден през 1883 г. от френското дружество Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL).

Маршрутът и подвижният състав на „Ориент Експрес“ са променяни многократно. В миналото няколко маршрута, с леки промени, използват името на „Ориент Експрес“. Оригиналният „Ориент Експрес“ е нормална международна железопътна услуга, чието име се превръща в синоним на луксозни пътувания.

iSTOCK

Двата града, които най-силно са свързани с влака, са Париж и Цариград (Истанбул), тъй като са двете крайни точки на услугата по разписание.

„Ориент Експрес“ се превръща в пример за лукс и комфорт при пътуване. Е, не и докато преминава през България.

iSTOCK