0

У чените алармират за надигаща се вълна от слънчеви изригвания, които атакуват с магнитни бури Земята.

Голямото слънчево петно ​​AR3590 е толкова опасно, колкото изглежда. Късно вечерта на 21 февруари @ 2307 UTС, активният регион, произведе мощно слънчево изригване от клас X1.9, с късовълново радиозатъмнение над западните САЩ и Тихия океан, информира Meteo Balkans, като цитира Института по приложна геофизика на НАСА.

NASA

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?

Проверка на Meteo Balkans установила, че основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика магнитна буря на 24-26 февруари 2024 г. За сега прогнозите са за средна по-сила геомагнитна буря, но астрономите предупреждават, че е възможно да се усили до G3 клас.

Към този момент се извършват допълни изчисления! 

Обикновено смущенията, породени от геомагтнитната буря, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет.

Чувствителните към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Pixabay

Възможно е да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Какво представлява геомагнитната буря? 

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър.

Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км. в секунда.

Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Как да се предпазим?

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Pixabay

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.