0

Н ов огромен буферен паркинг в Русе вече топи опашките от тежкотоварните камиони, чакащи да преминат Граничния контролно-пропускателен пункт -  Дунав мост.

Първите тирове влязоха на 1 юни следобед, което е малко по-рано от пусковия срок, предвиден в проекта. Съоръжението получи Акт 16 и при образувалата се огромната колона от камиони по бул. „България“ е взето решение да бъде отворено по-рано,  след преминаването на приемателната комисия.

История

За буферен паркинг в района на граничния пункт се говори отдавна като част от решението на проблема с километричните опашки, превърнали се в нещо съвсем обичайно. Съоръжението е на общински имот, намиращ се в непосредствена близост до бул. „България“, и е с площ над 100 декара. Паркингът е с размерите на самолетна писта и капацитетът му е за 600 тира. В него ще има всичко необходимо водачите да изчакват реда си при подходящи условия. Таксата за престоя в паркинга се плаща еднократно. Радостта си от въвеждането в експлоатация на съоръжението изрази кметът на Русе Пенчо Милков. „Тук шофьорите ще могат да отдъхнат и похапнат, без да се създава опасност за движението. Освен това всяка година в бюджета на Русе ще постъпват 600 хиляди лева от фирмата, която го стопанисва“, каза градоначалникът.

Престой

Шофьорите, които изчакват да минат Дунав мост, не са длъжни да влизат в паркинга. В същото време обаче им е забранен престоят на бул. „България“ - нещо, което създаваше големи проблеми за трафика от и за граничния контролно-пропускателен пункт.

Влизането е по строг ред, като на водача се дава пейджър за получаването на информация, който трябва да върне при напускането на паркинга. Таксата се плаща на КПП-то при влизане. С приоритет за излизане са камионите, които возят животни или хранителни продукти, които се развалят бързо. Засега има изградени две тоалетни, очаква се в най-скоро време да отворят магазин и ресторант.