0

Т рябва ясно да се каже, че директен износ за Украйна е нямало, заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" и бивш премиер Кирил Петков на брифинг в парламента по повод публикация на германския всекидневник "Ди Велт" за "България - страната, която тайно спаси Украйна".

"Нашите партньори от Полша и Румъния, от Щатите и Англия са купували оръжието на българската индустрия. Да, част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е, защото България е изнасяла, това е, защото нашите партньори са внасяли в Украйна. Но, радваме се, в заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и е от правилната страна на историята този път", заяви Петков.

"ДИ ВЕЛТ": Една трета от боеприпасите за Украйна идват от България

"Всъщност "Ди Велт", ако сте прочели статията детайлно, казва, че няма директен износ от България за Украйна. България е изнасяла оръжие за редица страни, между които Щатите, Англия, Полша, Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна", коментира и Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме Промяната" и бивш вицепремиер и министър на финансите.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов реагира с пост в социалната мрежа, където написа: „Момчето не е добре“.

„Когато твърдиш две коренно противоположни неща едновременно е симптомокомплекс. Той включва обърканост, нестабилно настроение и поведение, неадекватни реакции, несигурност, импулсивност“, написа в профила си във Фейсбук Костадин Ангелов.

„Засега говорим за гранично личностово разстройство. Но само, засега… Патологичното лъжене е отделен симптом на друга диагноза“, добави още професорът. Момчето не е добре, казвал съм ви го. Но вече симптомите започват да се открояват ярко“, заяви бившият здравен министър. 

От БСП категорично заявиха, че "няма нито един изнесен патрон" за Украйна. "Имаше парламентарен контрол, тук беше служебният министър на икономиката, той потвърди - няма нито един изнесен патрон за Украйна. Това са фактите, посочи социалистът Иван Ченчев.

Според лидера на "Български възход" Стефан Янев не може да коментира информация, която много пъти е била тиражирана и в български медии.

"Не виждам къде е новината тук", каза той. Аз съм казал принципно, когато става въпрос за бизнес, когато става въпрос за производството на българската оръжейна индустрия, нормално е да се търсят пазари и своята продукция да се реализира на тези пазари, включително и в случаи, когато има война и тези пазари са по-бързооборотни, посочи Янев.