0

Н ародното събрание не избра кандидата на „БСП за България“ Жени Стайкова за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В пленарната зала „за“ нейната кандидатура гласуваха 59 депутати, 17 бяха „против“, а 147 се въздържаха.

Стайкова остана единственият кандидат за поста, след като номинацията на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се отказа от надпреварата, а кандидатът на „Възраждане“ - Тодор Хинов, беше оттеглен. 

В хода на дебата в пленарната зала Андрей Чорбанов от „Има такъв народ“ (ИТН) коментира, че за него е безкрайно странно как в последния момент единия кандидат по някакви конюнктурни причини се оттегля. За мен е достатъчно противоречиво като идея да гласуваме за единствен кандидат на структура, която разполага с може би един от най-големите бюджети в страната, каза той и добави, че тази позиция е безкрайно отговорна и води зад себе си много неща. 

Необичайно мълчание в парламентарната зала по такъв важен въпрос от управляващото мнозинство, коментира председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Тя припомни, че е имало две кандидатури и уточни, че от БСП са представили професионален авторитет, човек с управленски опит, научни качества, абсолютно безукорна биография. Другият кандидат беше оттеглен сутринта внезапно, посочи Нинова и подчерта, че това оттегляне „върви заедно с внасяне на промени в закона, в които се казва, че като не бъде избран управител на НЗОК, то заместник може да изпълнява тази длъжност до безкрай“. По думите й управляващите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за порциите на властта, в конкретния случай за Касата. 

От парламентарната трибуна Жени Стайкова посочи, че здравето е безценно и надпартийно. Тя отбеляза дългогодишния си опит в управление на общественото здраве на регионално и национално ниво, както и опита й в управлението на различни болници. Стайкова подчерта, че може да работи с различни правителства.

Според приетите от Народното събрание процедурни правила за избор за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Ако и при повторното гласуване няма спечелил необходимия брой гласове, парламентът приема решение за откриване на нова процедура за избор.

ОБРАТ: Кандидатът на ГЕРБ-СДС за НЗОК се отказа от надпреварата