0

П редседателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента утре (2 април) от 10:00 ч. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Точка единствена в дневния ред е второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, внесен от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид на 29 март 2024 г., се посочва в прессъобщението.

Утре сутринта, от 9:00 ч., законопроектът ще бъде разгледан на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.

Миналия петък депутатите приеха на първо четене изменения в Закона за БНБ, според които, ако бъде назначен за служебен премиер, управителят или подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместникът му, председателят и заместник-председателя на Сметната палата могат да ползват неплатен отпуск от досегашната си длъжност. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 137 народни представители, а 54 бяха „против“.

Освен това Министерски съвет ще се събира на две заседания през тази седмицата. "До края на това правителство остава седмица, но задачите не намаляват. Тази седмица ще заседава два пъти - понеделник и сряда, за да свършим максимален брой задачи и да осигурим плавен преход към служебен кабинет." Това заяви премиерът в оставка Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет. 

Денков обяви, че ще бъдат разгледани 20 точни на днешното заседание.

Ще бъдат осигурени 32 млн. лв. за 76 модернизирани вагона от "Дойче бан" за БДЖ.

Одобрени ще бъдат и 72 млн. допълнителни средства за Министерството на образованието, Министерството на културата и за общините - за увеличаване на заплати в администрацията на ведомствата, персонала в общинската администрацията, галериите и читалищата.