0

С литургия, отслужена от патриарх Даниил, беше преосветен реставрираният храм, издигнат преди 180 години - най-старата църква в Дупница "Свети Никола". Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения.

Ето какво каза патриарх Даниил в благословията си: „И всякое епископство православних, без свещенически, дяконски и монашески чин, и все вас, благочестиви и православни християни, благочестиви и православни наш народ, правителство, клир и христолюбивое наше войнство да помене Господ Бог во царствие свое всегда и во веки веков".

Паметник

Това е най-старият храм в Дупница. Той е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, основан в началото на XVII век и престроен през 1844 г. Главен строител на църквата е прочутият възрожденски архитект и строител майстор Миленко, архитект на южното крило на Рилския манастир, а стенописите и запазените стари икони са дело на най-добрите майстори от Самоковската и Дебърската школа.

Запустение

Църквата се възражда след повече от половинвековно занемаряване, посочват оттам и допълват, че в средата на миналия век е превърната в „гробищна“и в нея са се служили само опела. В резултат на запустяване, унищожаване и ограбване църквата е била в окаяно състояние.

Възраждане

В края на 2019 г. Софийската света митрополия е взела решение за възстановяването на храма. Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет чрез Софийската света митрополия е предоставила на Дупнишка духовна околия 10 хиляди лева. Назначен е и свещеник – Иван Айдаров, който с помощта на дарители и доброволци поема кампанията за връщането на живота в църквата. Така на 23 април - Светли четвъртък - 2023 година, се състоя тържественото откриване на обновената черква.