0

Р уската църква “Свети Николай Чудотоворец“ отново отваря врати. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит, издаде заповед за отваряне на Руската църква в София и възстановяване на богослуженията в нея. Негово Светейшество лично е назначил четирима свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, за да извършват обичайните богослужения.

Гаранции

От Софийската митрополия гарантират, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. В съобщението се подчертава, че както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите на свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Съдействие

За предприетите действия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е информирал Руския патриарх Кирил. Тъй като руската църква в София беше заключена от служители на подворието, Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация у нас за отварянето на храма, за да бъде възстановен богослужебният живот в него.

Благословение

Новоназначените свещеници, които ще обгрижват руската църква „Свети Николай“ в София, бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийската митрополия. Той ги благослови и им даде наставления относно предстоящите им отговорности.