0

П атриарх Неофит празнува днес рожден ден. „Както всяка година верен на традицията и известен със своята скромност Негово Светейшество няма да приеме подаръци”, коментираха митрополити пред „Телеграф“. 

Той призовава всички, които искат да поднесат своето уважение, да направят дарения в сметката на Софийската митрополия за социални дейности. Оттам редовно се закупува животоспасяваща апаратура за болници, допълниха епископите. 

Празник 

Десетки вярващи са решени да поднесат цветя на патриарха. По повод 78-годишнината му в църквата „Света Неделя“ ще бъде отслужена света литургия, а след нея и молебен за здраве.  

Светското име на Негово Светейшество е Симеон Николов Димитров. Той е роден на 15 октомври 1945 г. в София. След завършване на основното си образование през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1965 г. 

Монах 

На 3 август 1975 г. в Троянската света обител е подстриган в монашество с името Неофит от българския патриарх Максим. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а през 1976 г. - и за йеромонах в столичния катедрален храм "Св. Неделя". 

На 24 февруари 2013 г., на Патриаршески избирателен църковен събор в София тогава Русенският митрополит Неофит е избран за български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията му е извършена още същия ден в катедралния храм "Св. Александър Невски".  

Синодът обяви нов празник 

Светият синод учредява нов празник в българския църковен календар – „Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски“. Оттам призоваха да се прекратят „споровете и разногласията“ около автентичността на намерените преди повече от век реликви, писа dveri.bg. Архиереите призовават Божия народ да отправя молитви не само пред иконата на светеца, но да почита и неговите св. мощи, които ще бъдат обект на поклонение в Бачковския манастир.

Официалното прославление на мощите ще се състои на 22 октомври в Бачковската обител и в него ще участват митрополити и епископи на БПЦ, както и гости от чужбина.