0

С пад в броя на регистрираните безработни в бюрата по труда през юни отчете Агенция по заетостта (АЗ). Оттам посочиха, че за този месец те са 142 510, което е с 1392 души или с един процент по-малко от месец май.

"При тази численост равнището на регистрирана безработица през юни е 5 %. Така спрямо предходния месец намалението е с 0.1 пункта, а спрямо юни 2022 г. също се наблюдава спад от 0.1 пункта", коментират от агенцията. 

Увеличава се и броят на активираните през юни неактивни лица на пазара на труда от ромските и младежките медиатори, както и от трудовите посредници в бюрата по труда – за месеца те са общо 3488, отбелязват също от агенцията. Работа с подкрепата на бюрата по труда намериха и 597 пенсионери, учащи и заети, допълват от АЗ.

Най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 17.6%, следват тези в хотелиерството и ресторантьорството – 14.7%, търговията – 12.6%,  държавното управление – 7.5%,  строителството 5.7%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 5 % и други.

Близо 1300 безработни пък започнаха работа през месеца в страни от ЕС с посредничеството на Агенция по заетостта, посочват от ведомството.

От АЗ информират още, че 1356 безработни от рисковите групи са намерили своята трудова реализация чрез субсидирани работни места – 349 по програми и мерки за заетост и 1007 – по схеми на Програма „Развитие на човешките ресурси”. Също така 326 безработни и заети са включени в различни обучения, а 281 души са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност, предаде БТА.

Преди дни от АЗ информираха, че през юни над 3700 търсещи работа са посетили организираните в страната мобилни бюра по труда, за да се срещнат с представители на бизнеса и да се запознаят с възможностите, предлагани от агенцията за професионално развитие.